Het verschil tussen een praatplaat en een infografic

door | Praatplaat, Visuele communicatie-coach | 0 Reacties

Hoewel beide visuele communicatiemiddelen zijn, verschillen praatplaten en infographics in hun doel, interactiviteit en complexiteit van informatie.

Het kiezen tussen een praatplaat en een infographic hangt af van het beoogde doel en de context waarin ze worden gebruikt. Bij Back-2-Paper maken we praatplaten, platen om het gesprek mee aan te gaan met je medewerkers of de mensen in de zaal. 

Praatplaat

Een praatplaat is een visuele representatie van een complex idee, strategie of concept, vaak gebruikt binnen een organisatie om een gedeelde visie te creëren. Wat mij betreft dé ideale tool om discussies en betrokkenheid te stimuleren.

Praatplaten bevatten vaak meerdere elementen zoals afbeeldingen, symbolen en tekst gerangschikt op een manier die gemakkelijk te begrijpen is. Ze dienen als een gids tijdens  strategische sessies, en ze eworden aangepast naarmate er nieuwe inzichten of ontwikkelingen zijn.

Infografic

Een infographic is een grafische weergave van informatie, ontworpen om complexe gegevens op een beknopte en begrijpelijke manier over te brengen. Infographics kunnen diverse vormen aannemen, waaronder kaarten, diagrammen, grafieken of illustraties.

Ze worden vaak gebruikt om feitelijke informatie, statistieken of processen te presenteren op een visueel aantrekkelijke manier. Infographics zijn doorgaans statischer dan praatplaten en hebben vaak als doel om informatie snel en efficiënt over te brengen, zoals in marketingmateriaal of rapporten.

Even de belangrijkste verschillen op een rij:

 1. Doel:
  • Praatplaat: Het hoofddoel van een praatplaat is het faciliteren van discussie en betrokkenheid binnen een groep om een gedeelde visie te creëren.
  • Infographic: Het belangrijkste doel van een infographic is het presenteren van informatie op een duidelijke en visueel aantrekkelijke manier.
 2. Interactiviteit:
  • Praatplaat: Het woord zegt het al, een plaat om over te praten. Interactief en fungeert als leidraad tijdens discussies en strategische sessies.
  • Infographic: Infographics zijn meestal statischer en ontworpen om zelfstandig begrepen te worden zonder verdere uitleg.
 3. Complexiteit van Informatie:
  • Praatplaat: Gericht op het weergeven van complexe ideeën, strategieën en visies in een toegankelijke vorm.
  • Infographic: Gericht op het overbrengen van feitelijke informatie of statistieken op een beknopte en begrijpelijke manier.
 4. Evolutie in de Tijd:
  • Praatplaat: Evolueert vaak in de tijd naarmate nieuwe inzichten en ontwikkelingen zich voordoen.
  • Infographic: Blijft doorgaans statisch en wordt minder snel aangepast na publicatie.

.

You may Also Like..

Participatie van vinkje naar feestje

Participatie van vinkje naar feestje

Participatie: van vinkje naar feestje De Participatieparade van vorige week zat bomvol inspirerende gesprekken en kennisuitwisseling. Onder het motto "Participatie geen vinkje, maar een feestje" was het een feestje om me onder te dompelen in de verschillende...

0 reacties

Een reactie versturen

Nirmala Balgobind

Op mijn blog vind je voorbeelden van mijn werk en andere zaken die mij bezig houden. Denk bijvoorbeeld aan interne communicatie, participatie, storytelling, gebruik van beeld en kleur, strategie en heldere communicatie.

CATEGORIES

Stel hier je vraag