Participatie van vinkje naar feestje

door | Participatie, Praatplaat | 0 Reacties

Participatie: van vinkje naar feestje

De Participatieparade van vorige week zat bomvol inspirerende gesprekken en kennisuitwisseling. Onder het motto “Participatie geen vinkje, maar een feestje” was het een feestje om me onder te dompelen in de verschillende invalshoeken, tools en discussies, want over participatie valt een boel te zeggen.

De dag begon met een boeiende sessie van Massih Hutak die  buurtinitatieven in Amsterdam Noord illustreerde aan de hand van een verrassende vergelijking met de wereld van Hiphop. Eerder schreef hij al het boek met de nieuwsgierig makende titel “Jij hebt ons niet ontdekt, wij waren hier altijd al”.

Het ontstaan van Hiphop als sprekende vergelijking

Hij bracht de oorsprong van Hiphop in de Bronx, 50 jaar geleden, naar voren als een beweging die streefde naar inclusiviteit en toegankelijkheid voor iedereen. Dit idee van toegankelijkheid is en blijft een superbelangrijk bij het betrekken van mensen. Toegankelijkheid zit hem niet alleen in andere woorden in de begrijpelijke brief, maar gebruik ook nieuwe beelden, werkvormen en locaties.

“Maak het je traject tof met ‘Cyfhers ‘en ‘Samples’.” Ok, eerlijk is eerlijk ik zit niet zo lekker in de Hiphop, dus die begrippen kende ik niet. Maar nu weet ik dat het naadloos aansluit op mijn visie: wil je een plan maken met de mensen, ga dan daar waar de mensen zijn. En luister oprecht.

De buitenwereld naar binnen halen

Op de terugweg deed het me terugdenken aan mijn eerdere participatie-inspanningen, lang voordat de Omgevingswet in beeld kwam. Van de tijd waarin we letterlijk de “buitenwereld naar binnen moesten halen”, zoals bij de gemeente Breukelen, tot het betrekken van inwoners van verschillende gemeenten in herindelingstrajecten, zoals bij de vorming van de nieuwe gemeente Stichtse Vecht. In de nieuwe gemeente was de ambitie hoog, met het gebiedsgericht werken als thema en een scala aan participatie-instrumenten, van wijkcommissies tot charettes en boottochten op de Vecht. Het schrijven van het participatiehandboek was een logische stap in dat proces.

Tegenwoordig werk ik ook aan participatie en communicatie in complexe gebiedsontwikkelingen. Soms vanuit publiek-private samenwerkingsverbanden, zoals in het Westland en in Leiden. Hier komen de inzichten uit de ‘leergang  participatie en omgevingsmanagement van Van de Wijz’ goed van pas: oprecht luisteren en duidelijk communiceren blijven sleutelwoorden.

Wat ik ook leuk vond is om een participatiemethodiek te ontwerpen voor een projectontwikkelaar, en vervolgens te zien hoe deze in de praktijk wordt toegepast in stedelijke ontwikkelingen. De omgevingswet brengt extra uitdagingen met zich mee, vooral nu de rol van de projectontwikkelaar veranderd is naar die van initiatiefnemer.

Kun jij wel wat feest gebruiken bij je participatie?

Dus, ben jij een initiatiefnemer voor een project- of gebiedsontwikkeling, of werk je bij een gemeente en blijft het opzetten van een participatietraject op jouw to-dolijst staan? Heb je een gedegen participatieaanpak nodig om je vergunningsaanvraag in te dienen?

Aarzel dan niet om contact met me op te nemen. Wellicht kan ik iets voor je betekenen en samen kunnen we van participatie een feest maken!

Op de foto: participatietijgers Elly de Boer en Barbara Wassenaar

 

 

You may Also Like..

0 reacties

Een reactie versturen

Nirmala Balgobind

Op mijn blog vind je voorbeelden van mijn werk en andere zaken die mij bezig houden. Denk bijvoorbeeld aan interne communicatie, participatie, storytelling, gebruik van beeld en kleur, strategie en heldere communicatie.

CATEGORIES

Stel hier je vraag